Čerstvě pražená káva zrnková i mletá

Nabídka

Zde se nacházíte: Pražírna kávy Lanškroun » Nabídka

Káva Arabica:


Ethiopie Sidamo GUJI - výrazná,silná chuť, lehce ovocná

 cena 68,-Kč /100g

 

Brasil Santos - nejznámější druh brazilské kávy,jemná na chuti, nízká kyselost

 cena 58,-Kč /100g

 

Honduras  Tucan Verde  - káva odrůdy Cattura je plného těla s příjemnou ovocitostí 

 cena 58,-Kč /100g

 

Columbie Excelso -  střední intenzita těla, aroma citrusových květů

 cena 63,-Kč /100g

 

Peru organic -  výborná na různé druhy přípravy, jemná, ale zároveň silná chuť, lehce hořká

 cena 70,-Kč /100g    

 

Nikaragua Royal Momotombo -  jemná káva s chuťi do kakaa,sladší ,voňavá..

 cena 65,-Kč /100g


Papua New Guinea - sladká , lahodná chuť, příjemné aroma 

 cena 80,-Kč /100g 

 

Nepál Mount Everest Supremo organic - středně silná, kořenitá vůně, sladší chuť do ovocna, tóny hořké čokolády(momentálně není) 

cena 149,-Kč/100g


Směs Buncho - směs africké a středoamerické kávy, výborná na chuti, vhodná na různé druhy přípravy

 cena 62,-Kč /100 g


Směs Mirano - směs arabiky a robusty, vhodná na espreso i "turka", vyvážená chuť i aroma

 cena 58,-Kč /100g


Bezkofeinová káva Columbia - pro ty kteří kofein nemohou

 cena 64,-Kč /100g

 

India Monsoned Malabar AAA

 nejpopulárnější z indických káv. Kávová zrna se sklidí, suší a pak po dobu několika týdnů vystavují monzunovým dešťům a větrům.Zrno nejvyšší kvality.

 Cena 72,-Kč/ 100g

 

Cuba Serrano Lavado

káva pro labužníky, plná chuť do kakaa, aroma s nádechem tabáku, třtinového cukru a medu..(momentálně není)

Cena 100g/86,-(momentálně není)


Káva Robusta:


Indie Cherry

Vietnam

Indie Kaapi Roayal -vyšší obsah kofeinu, zemitá chuť   vhodné do směsí


cena 57,-/ 100g

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

plantáž Colombia
třídění kávy Zimbabwe
sběr kávy Honduras
sběr kávy Indonesie

 

Mletí zrnkové kávy

Při přípravě kávy je nejlépe umlít pouze tolik kávy, kolik se přímo spotřebuje – mletá káva si nedokáže dlouho držet své aroma, které rychle ztrácí (asi do 15 minut po umletí).

Orientační hrubost mletí:

velmi jemné (na prach) - arabská káva (Džezva)

jemné - český turek

střední - Espresso, domácí espresso, Moka

hrubé mletí - kafetiér, filtrovaná káva (překapávaná)

---------------------------------------------------------

Čerstvost kávy (Wikipedia)

Káva vydrží opravdu čerstvá pouze několik dní max. týdnů. Pražená káva je tepelně opracovaný produkt. Obsahuje těkavé látky a oleje, které na vzduchu i v různých atmosférách žluknou. Většina prodávaných káv jsou již žluklé, vyčpělé kávy. Ať se jedná o obyčejné nejlevnější kávy typu robusta, tak i kávy renomovaných značek, na které lidi nenechají dopustit.

 --------------------------------------------------------

O kávě a lokální pražírně v pořadu "Peklo na talíři"

http://www.stream.cz/peklonataliri/684722-kava


Kávovník statný někdy též kávovník robusta je stálezelený druh z čeledi mořenovité (Rubiace) dorůstající 6–12 m výšky. Pochází z tropických deštných lesů povodí řeky Kongo a dnes se pěstuje všude v tropech a subtropech. I když je všeobecně rozšířený mýtus, že kvalita této kávy je nižší než u kávovníku arabského (Coffea arabica) celosvětově má mnoho oblíbenců.

Pokud běžně nakupujete kávu v supermarketu, kupujete si právě Robustu, která patří mezi levnější a mnohdy méně kvalitní kávy. Robusta roste v nižších nadmořských výškách, a to v 200-600 metrech nad mořem. Kávovník může dorůstat až 13 metrů a pro ideální pěstování vyžaduje teplejší a stabilnější klima s teplotou 24-29 °C. Jinak je ale mnohem méně náročný napěstování než Arabika. Svou první sklizeň mívají až po 2-3 letech. Netrpí tolik na různé choroby a je mnohem odolnější. Kávové třešinky Robusty zrají také mnohem rychleji než Arabika. Může za to nižší nadmořská výška.

Chuť Robusty je naprosto nezaměnitelná a mnohdy ji ve svém šálku pozná i laik. Často má výraznou hořkou chuť a v puse i na jazyku zanechává takový zvláštní „ocásek“. Většinou u Robusty cítíte i velmi silné, zemité tělo. Chemicky má totiž úplně jinou strukturu než Arabika, proto také i úplně jinak chutná. Kofeinu obsahuje více než Arabika, někdy to může být i dvakrát tolik.

 

Kávovník arabský (Coffea arabica) je rostlina z čeledi mořenovité (Rubiaceae). Z hlediska produkce kávy je nejvýznamnějším druhem. Pochází ze severovýchodní Afriky. Kávovník roste typicky v podrostu horských lesů a na březích vodních toků v nadmořských výškách 1300 až 2000 metrů. V oblastech jeho původu je čtyř až pětiměsíční období sucha, teplé dny a chladné noci, průměrná teplota 20 až 25C, nejnižší teplota 4C a nejvyšší 31C.

Plody poskytují nejkvalitnější kávová zrna. Káva z tohoto druhu má nízký obsah kofeinu a její chuť je jemná a nasládle lahodná. Tvoří až 70 % z celkové produkce kávy na světě.

Kávovník arabský je dnes pěstován v klimaticky příhodných oblastech celého světa. Největšími producenty kávy jsou v současnosti Brazílie, Kolumbie, Mexiko, Indie, Pobřeží Slonoviny, Indonésie a Etiopie.

tapeta salek
arabica

arabica

robusta

robusta